tirsdag 14. august 2012

"Stoltenberg må gå"

Det værste av det værste skjedde 22.juli. Me er framleis i sjokk. Framleis i vantru over at dette faktisk skjedde. Men det skjedde. Med lille og trygge Noreg. Her me stoler på kvarandre og her politiet ikkje har lov å gå med våpen. I fantastiske, flotte Noreg. Ikkje nok med det. Gjerningsmannen vart norsk.Han var blåøyd. Han hadde lyst hår. Kven hadde sett det kome. Ingen.

I dag, eit år etter den forferdelige dagen, skrik folk at Jens Stoltenberg, og fleire med han, må gå. At samfunnet han har leda er totalt mangelfullt. At han må ta straffa for det som skjedde. Som om han er gjerningsmannen. Som om han lagde bomba og som om han skaut. Eg kjenner eg blir sint. Så ufattelig sint...

Eg meiner Stoltenberg har gjort alt rett. Han har leda landet, som ingen kunne gjere det. Ja. Han har vore naiv. Me har vore naive. Heile Noreg har aldri tenkt at dette kunne skje. Me har ikkje visst om desse forferdelige planane og tankane til enkeltmenneske i Noreg. Me har ikkje visst at det er mulig å springe etter og skyte uskyldig ungdom på Utøya, som ber for liva sine. Men heldigvis bur me i Noreg, der sannheita kjem fram. Der regjeringa ber om ein grundig og ærlig rapport. Ein rapport som viser svakheitene, slik at me kan forbetre oss. For ja, det skjedde mykje gale denne dagen.  Sikkerheita kunne vore betre. Rutinene betre. Liv kunne vore spart. Men dersom nokon hadde foreslått å øke sikkerheita i regjeringskvartalet og på Utøya, hadde iallefall eg tenkt at dette var hysteri. At det var unødvendig. At me er i Noreg. Ikkje USA. Me var naive. Det er greit. Men det er ikkje ein god oppsigelsesgrunn.

I sommar var eg i Israel, der sikkerheita og mistenkeliggjeringa er enorm. Du finn ingen naivitet der, men det motsatte. Det ekstremt motsatte. Du kan ikkje gå på eit kjøpesenter, kino eller ein busstasjon utan å måtte scanne baggen din og gå gjennom metalldetektor. Rundt deg går det soldatar med ladde våpen. Soldatar kontrollerer identietskort i hytt og pine. Bussar blir gjennomsøkt kvar 5 km. På Vestbredden har dei bygd ein mur, som skal "sperre inne" "terroristene", noko som gjer at alle Palestinere blir hindra å leve eit normalt liv. På nokre resturanter betaler du eit par sjekel for "sikkerheten", altså ein vakt i døra. På flyplassen blir du avhørt og mistenkeliggjort, som om du var ein terrorist. Du blir rett og slett sett på med mistanke og tvil heile forbanna tida.

Israel har ikke hatt mange terrorangrep etter desse tiltaka vart satt i gang. Det skal dei ha. Men etter å ha sett dette og følt mistenkeliggjeringa på kroppen, så lurer eg på: Er det eit slikt samfunn me ynskjer? Der alle går rundt å mistenkeliggjer og frykter det værste. Vil me ha eit samfunn i Noreg med politi, soldater og våpen i gatene? Som skal beskytte oss mot Breivik og andre terrorister. Eller berre dei som ser litt skummel ut. Vil me ha eit hysteri med sikkerhetsvakter og metalldetektorer? Vil me ikkje stole på kvarandre? Tru godt om folk, til det motsatte er bevist? Er ikkje det Noreg? Er ikkje det ein av verdiane våre? Dei norske verdiane som me vil holde på.

Min meining er at terroristar alltid vil klare å gjere skade og skape frykt, uansett kor mykje sikkerheit ein har,men for å klare å stanse terrorisme må me møte terrorisme med meir tillit og meir kjærleik til kvarandre. Det høyres ut som ein klishe, men eg er heilt sikker på at det er slikt det er. Menneska i Israel (og då meiner eg arabere) som blir mistenkeliggjort og ydmyka kvar dag, blir sakte men sikkert terroristar. Dette samfunnet utan naivitet skaper splid, krig og terrorisme. Istaden for felleskap, fred og kjærlighet. Og veit du ka? Eg vil heller ha eit naivt Noreg, enn eit splitta Noreg.

Me sa at gjerningsmannen ikkje skulle klare å forandre samfunnet og verdiane våre. Så for helvette! Ikkje la han gjere det då!

6 kommentarer:

 1. Eg e såååå enig med deg, Tone! Vart sjølv rasande når eg las nyhetene idag. Ein kan ikkje ant enn å læra av dette.

  SvarSlett
 2. Veldig bra, Tone!!!
  Viktig for Norge å huske på er at hvis Stoltenberg og regjeringen må gå, ja da har Breivik vunnet enda en seier..... Steng han inne, kast nøkkelen og glem han .

  SvarSlett
 3. Flott Tone, fortsetter du med denne politikken her i landet så må du faen skanne kofferten din her og snart. Du snakker om naiv, du ER naiv, og burde skamme deg over naiviteten din. Her skal vi bygge et velferdssamfunn og vi har Stoltenberg som leder? Tragewdie bare det. Og dreper uskyldige barn,ja det stemmer. Men poenget til mannen var jo å fjerne det frremtidige AP. Dette var ingen terror mot norge, dette var terror mot AP. annen gjorde jo det mest ekstreme han klarte for oppmerksomheten så folk skal åpne øynene. Lykke til naive Tone, og resten av regnbuebarna!

  SvarSlett